Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Πες τα ρε 2J

     Πριν από λίγο είδα το τελευταίο βίντεο του 2J και είπα από μέσα μου: επιτέλους κάποιος είπε το προφανές. Πριν συνεχίσω, να εξηγήσω ποιος είναι ο άνθρωπος αυτός. Είναι ένας DJ που κάνει σατυρικά βιντεάκια στο YouTube κι όχι μόνο.
Ενίοτε κάνει κάποια videos με συζήτηση πάνω σε κοινωνικά θέματα που απασχολούν τη νεολαία, αλλά καλό είναι που και που να τα ακούν και μεγαλύτερες ηλικίες. Επίσης παίζει και μερικά παιχνίδια στο δεύτερο κανάλι του φωνάζοντας, βρίζοντας και σατιρίζοντας τα. Το κανάλι του στο YouTube είναι το πρώτο στην Ελλάδα σε θεαματικότητα στο ελληνικό ίντερνετ.

     Στο τελευταίο του βίντεο περιγράφει τη κατάσταση που βιώνει όταν λέει ότι έχει ως δουλειά το YouTube. Επειδή δεν θέλω να αναλύσω τι είπε δες το βίντεο και τα ξαναλέμε πιο κάτω.
     Όπως είδες ο 2J (Γιώργος Ιωάννου κατά κόσμον) αναπαριστά γλαφυρότατα μια πολύ ενοχλητική κατάσταση που τι βιώνουμε όλοι όσοι προσπαθούμε να κάνουμε κάτι ιντερνετικά. Αρχικά Ελληνάρα μου ας δούμε λίγο τι ξέρεις από ίντερνετ, με βάση την εμπειρία μου από συζητήσεις με ανθρώπους της ηλικίας σου.
     Ξέρεις ολοκληρωτικά το Facebook. Ξέρεις πώς να ενημερώνεις το προφίλ σου, πώς να κάνεις like και κοινοποίηση, πώς να μαλώνεις στα σχόλια με άλλους αγνώστους για το αν η δεύτερη φορά αριστερά είναι χειρότερη από τη πρώτη και φυσικά, ξέρεις το Check-in. Έχεις μια μικρή ιδέα από Twitter. Το χρησιμοποιούν πολιτικοί, διάσημοι και ποδοσφαιριστές που έχεις σαν ινδάλματα και αναλόγως ακολουθείς τη φορά τους, εννοείται μαλώνοντας με άλλους που διαφωνούν. Χρησιμοποιείς το Linkedin και μπράβο. Ξέρεις τη Blogοσφαιρα. Ξέρεις ότι μπορείς να έχει το δικό σου μπλογκ ότι ώρα θελήσεις και έχεις γνώμη για όλα τα γνωστά και μεγάλα μπλογκς. Το Instagram για σένα συνοψίζεται στη λέξη γκομενάκια. Το YouTube το έχεις για να ακούς Καρρά και Στανίση και είσαι και πονηρούλης και μου έμαθες και το YouPorn. Μέχρι εκεί φτάνει για σένα ο όρος ίντερνετ. Κοινώς χαβαλέ κι Άγιος ο Θεός. Σωστά;
     Λάθος. Το ίντερνετ εξελίσσεται καθημερινά και διευρύνεται για περισσότερη ευκολία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Μια από αυτές είναι και η online εργασία. Αυτό που κάνει ο 2J το δουλεύει και κερδίζει απ’αυτό. Όσο κι αν πιστεύεις ότι είναι κάπως τα videos του, επειδή δε μιλάει για πολιτική ή επειδή βρίζει, πρέπει να παραδεχτείς ότι το στήσιμο του είναι δουλεμένο. Όπως εσύ παλεύεις για να ανελιχθείς στη δουλειά σου, άλλο τόσο παλεύει ο 2J και ο κάθε 2J εκεί έξω για να φτιάξει το βιοτικό του επίπεδο. Σταμάτα λοιπόν τη μαστίχα ότι το ίντερνετ είναι για παιχνίδι. Σε ανθρώπους που δουλεύουν μπροστά από μια οθόνη, και ξενυχτάνε, και χαλάνε τα μάτια τους δε μπορείς να τους λες ότι δε κάνουν τίποτα. Εσύ θα ήθελες να στη πουν για τη δικιά σου δουλειά; Δε νομίζω. Και στο φινάλε σκέψου το λίγο αλλιώς. Όλες αυτές οι σελίδες που σερφάρεις καθημερινά πως νομίζεις ότι δημιουργήθηκαν; Κάποιοι έχασαν ώρες από τη ζωή τους, για να βρεις εσύ τη σελίδα τους και να μάθεις πως να π.χ. φτιάξεις μοσχαράκι κοκκινιστό με σπανάκι κι άλλα λαχανικά. Ξέρεις τι πέρασε αυτός ο άνθρωπος για να βρεις εσύ τη σελίδα του; Άστο. 
     Θα ρωτήσεις εύλογα ποιος είμαι εγώ που τον υπερασπίζομαι. Κάποιος που έχει ακούσει τις ίδιες βλακείες και έχει μαλλιάσει η γλώσσα του να προσπαθεί να εξηγεί τα αυτονόητα. Αυτονόητα σε άλλες χώρες. Εδώ έχω ακούσει ότι δεν υπάρχει online δουλειά και γιατί δε πάνε οι νέοι στα χωράφια, το κωλοβαράνε και μπλα, μπλου, μπλι, μπλα. 
     Κι αν φίλε/φίλη στράβωσες με τη παραπάνω ανάλυση μου, διάβασε τις παρακάτω ερωτήσεις και τέσταρε τον εαυτό σου αν τις ξέρεις κι αν όντως γίνεται δουλειά στο ίντερνετ.
 Το ξέρεις ότι οι καθηγητές του εξωτερικού κάνουν online μαθήματα μέσω της πλατφόρμας Udemy;
Το ξέρεις ότι υπάρχει δουλειά με τίτλο συντονιστής κοινωνικών μέσων δικτύωσης (Social media manager και παρεμφερή);
Το ξέρεις ότι η πλατφόρμα Fiverr σου προσφέρει τη δυνατότητα παροχής οποιασδήποτε υπηρεσίας (μετάφραση, γράψιμο, σχεδιασμός κτλ) και πληρώνεσαι 5 δολάρια τη δουλειά;
Το ξέρεις ότι πολλοί καλλιτέχνες όπως ζωγράφοι, ξυλουργοί γενικώς χειροτέχνες πωλούν τα προϊόντα τους μέσω του Etsy;
Το ξέρεις ότι συγγραφείς δεν πηγαίνουν σε εκδοτικούς οίκους αλλά κάνουν αυτοέκδοση τα βιβλία τους στην Amazon, στο Kobo, στο Lulu κι αλλού;
Ξέρεις ότι όλα αυτές είναι δουλειές που γίνονται αποκλειστικά ιντερνετικά;
Θες να συνεχίσω; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου